28.2.2024 Tärkeä tiedote Lupapisteen verkkoympäristön muutoksista

Tärkeä tiedote Lupapisteen verkkoympäristön muutoksista


Lupapiste-palvelun vaiheittainen siirto GGP-pilvipalvelualustalle on valmistumassa 2024 maaliskuun aikana. Tulemme tiedottamaan lopullisesta siirtoajankohdasta vielä tarkemmin, sillä muutokset aiheuttavat luvanhakijoita ja viranomaisia koskevan käyttökatkon palvelussa. GCP-siirron myötä Lupapisteen ulkoiset IP-osoitteet muuttuvat ja tämä aiheuttaa muutostarpeita myös kuntien verkkoympäristöön, jotta Lupapisteen kannalta tärkeät tietoliikenneyhteydet ja rajapinnat toimisivat myös siirron jälkeen. 

Seuraavassa on kerrottu tarvittavista toimenpiteistä. Toivomme, että ne on suoritettu viimeistään 15.3.2024 mennessä.1. Palomuuriavaukset

Lupapisteen asiakkaiden on tehtävä GCP-ympäristön IP-osoitteiden palomuuriavaukset eli sallittava Lupapisteen ja kunnan sisäverkon ja/tai taustajärjestelmän välinen liikenne. Alla on kerrottu uudet GCP-ympäristön osoitteet sekä suluissa vastaavat vanhat, mutta toistaiseksi vielä käytössä olevat osoitteet:
Tuotanto www.lupapiste.fi: 35.228.243.225 (vanha osoite 185.18.78.139)
QA testiympäristö www-qa.lupapiste.fi: 35.228.232.62 (vanha osoite 185.18.78.166)
2. Välityspalvelimien muutokset
 

Lupapisteen ja muiden järjestelmien välisessä tiedonsiirrossa käytettävä SFTP-palvelin vaihtuu myös GCP-pilvipalvelualustalle. Muita järjestelmiä ovat esimerkiksi rakennusvalvonnan taustajärjestelmät (Esri, CGI, Sitowise, Trimble) sekä laskutus- ja asianhallintajärjestelmät. Tämä tarkoittaa, että jatkossa Lupapiste kirjoittaa siirtosanomat jatkossa SFTP2.lupapiste.fi-palvelimelle (35.228.243.228), kun aiemmin käytössä on ollut SFTP.lupapiste.fi-palvelin (185.18.78.138). 

Välityspalvelimien osalta olemme kontaktoineet kuntia jo vuodesta 2022 lähtien ja tarvittavat muutokset onkin valtaosin saatu tehtyä. Tulemme olemaan lähipäivinä taas suoraan yhteydessä niihin muutamiin kuntiin, jotka ei ole reagoineet aiempiin viesteihin.

Mikäli edellä kerrottuja muutoksia ei tehdä kunnassanne ennen GCP-siirtoa, eivät järjestelmien väliset tiedonsiirrot enää välttämättä toimi eikä viranomaiskäyttäjien Lupapiste-palvelu toimi kaikilta osin. Luvanhakijoiden pääsyyn julkiselle www.Lupapiste.fi-sivustolle näillä muutoksia ei ole vaikutusta lukuun ottamatta tulossa olevaa koko palvelun käyttökatkoa, josta siis tiedotamme myöhemmin tarkemmin. 

Toivomme, että välitätte tämä viestin kuntanne IT-asioista tai tietoliikenteestä vastaavalle taholle ja pyydätte heitä ottamaan tarvittaessa yhteyttä tukipalveluumme.

 

Ystävällisin terveisin,


Lupapiste-tiimi


tuki@lupapiste.fi

Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.