Viranomaistunnusten kutsuminen osapuoleksi hankkeille

Lupapisteessä on teknisesti kahdenlaisia tunnuksia: Viranomaistunnukset ja hakijatunnukset.

Viranomaistunnukset 
Nämä ovat tunnuksia joilla on tarkoitus hoitaa viranomaisasiointia (hakemusten käsittely jne.) ja tunnukset lisätään organisaatioon pääkäyttäjäasetusten "käyttäjät"-välilehdeltä. Myös lausunnonantajien tunnukset ovat muodoltaan viranomaistunnuksia. 

Viranomaisia EI voida kutsua osapuoleksi hankkeille eikä tämä yleensä ole tarpeen, koska viranomainen näkee omien viranomaisroolien (muutosoikeus, lukuoikeus, taustajärjestelmään siirto-oikeus jne.) ansiosta kaikki oman organisaationsa hakemukset ja voi mahdollisesti niitä myöskin muokata (muutosoikeus). Jos viranomaisella on kuitenkin tarve olla myös esimerkiksi hakijana, suunnittelijana tai vaikkapa työnjohtajana jollain hakemuksella, pitäisi hänellä olla Lupapisteeseen rekisteröitynä toinen erillinen tunnus. Tällöin esimerkiksi omalla työsähköpostiosoitteella hoidetaan viranomaisasiointia ja omalla henkilökohtaisella osoitteella muuta Lupapisteasiointia. Sama pätee lausunnonantajiin eli koska lausunnonantajien tunnukset ovat myös viranomaismuotoisia, pitäisi lausunnonantajilla olla toinen tunnus lausunnonantoon ja toinen tunnus muuhun asiointiin, mikäli sellaiseen on tarvetta.

Hakijatunnukset
Näitä tunnuksia voi kuka tahansa rekisteröidä Lupapisteeseen maksutta klikkaamalla etusivulta "rekisteröidy palveluun"-painiketta. Tunnuksilla voi  mm. tehdä hakemuksia ja  olla osapuolena hakemuksilla. 

"Käyttäjä ei ole viranomainen"-ilmoitus
Mikäli henkilö on jo ehtinyt rekisteröidä Lupapisteeseen normaalit hakijatunnukset ja sen jälkeen organisaation pääkäyttäjä yrittää lisätä ko. osoitetta "käyttäjät"-välilehdellä viranomaiseksi, saa pääkäyttäjä ilmoituksen "käyttäjä ei ole viranomainen". Tällöin Lupapisteen tuki voi muuttaa henkilön tunnuksen viranomaismuotoon ja sen jälkeen lisääminen onnistuu ongelmitta. Tässä yhteydessä kannattaa aina kuitenkin varmistaa tunnuksen haltijalta, että muutos on hänelle ok ja hän ymmärtää ettei hän voi enää jatkossa olla tällä samalla tunnuksella osapuolena hakemuksilla vaan tarvitsee sitä varten sitten erillisen tunnuksen.

Lausunnot ja lausunnonantajat Lupapisteessä
Viranomainen pyytää hakemuksella lausuntoa jostain sähköpostiosoitteesta. Nämä sähköpostiosoitteet voidaan listata pääkäyttäjäasetusten "käyttäjät"-välilehdellä omaan listaansa kohdassa "lausunnonantajat". Tästä listasta on se hyöty, että Lupapiste tarjoilee näitä kyseisiä osoitteita lausuntoa pyydettäessä eikä osoitteita tällöin tarvitse muistaa ulkoa vaan viranomainen voi valita halutun osoitteen tarjolla olevasta listata. Ne osoitteet jotka on tälle listalle lisättynä ovat teknisesti muodoltaan viranomaistunnuksia, vaikka niillä ei siis varsinaisesti ole viranomaisrooleja organisaatiossa.

Lausunnon pääsee antamaan Lupapisteessä VAIN sillä nimenomaisella sähköpostiosoitteella kirjauduttaessa, josta lausuntoa on pyydetty. Esimerkiksi jos lausuntoa pyydetään osoitteesta maija.mehilainen@gmail.com, niin käyttäjän täytyy kirjautua juuri tällä osoitteella sisään antaakseen lausunnon. Jos käyttäjä kirjautuu palveluun toisella osoitteellaan maija.mehilainen@lupapiste.fi, niin hän ei pääse näkemään lausuntopyyntöä koska sitä ei ole pyydetty tästä osoitteesta.

Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.