YA: Neuvontapyynnön tekeminen

Jos et ole varma, tarvitsetko suunnittelemallesi toimenpiteelle lupaa tai mikä toimenpide sinun tulee valita, käännythän oman asiointikuntasi viranomaisten puoleen. He auttavat sinua kaikissa lupa-asiointiin liittyvissä kysymyksissäsi. Parhaiten tavoitat heidät tekemällä neuvontapyynnön Lupapisteessä. Neuvontapyynnöt ohjautuvat suoraan asiasta vastaavalle viranomaiselle ja ovat muutettavissa myöhemmin suoraan lupahakemuksiksi.

1. Aloita neuvon kysyminen klikkaamalla ”Kysy neuvoa”.

2. Määritä hankkeen sijainti kirjoittamalla osoite sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Hae”

Sijainnin valitsemisen jälkeen tarkista, että kiinteistötunnus-, osoite- ja kuntatiedot ovat oikein.

Käytettävän osoiteaineiston epätarkkuuden johdosta haun tulos voi joissain tapauksessa kohdistua katualueelle tai jopa naapurikiinteistölle. Korjaa kiinteistö tarpeen vaatiessa oikeaksi klikkaamalla kartalta oikeaa kiinteistöä. Kiinteistötunnus sekä osoite- ja kuntakenttä päivittyvät uuden sijainnin mukaisesti.

Mikäli osoitenumero ei täsmää, mutta kiinteistötunnus on oikein, voit päivittää osoitteen kirjoittamalla sen sille varattuun kenttään.

3. Pääset eteenpäin klikkaamalla ”Jatka”.

4. Valitse kysymystäsi parhaiten kuvaava toimenpide valikosta. Toimenpidevalikon laajuus riippuu siitä, minkä kunnan alueella asioidaan.

Valitun toimenpiteen perusteella aukeaa yhteenvetosivu, jossa kerrotaan toimenpiteen luvanvaraisuudesta sekä muista vaatimuksista. Sivun alaosan linkkien kautta voit tutustua kuntakohtaiseen ohjeistukseen ennen neuvontapyynnön tekemistä.

5. Lähetä neuvontapyyntö klikkaamalla ”Kysy neuvoa”.

Neuvontapyynnön lähettämisen jälkeen tekemistäsi valinnoista muodostuu neuvontapyyntönäkymä, josta näet kaikki toimenpiteeseesi liittyvät tiedot. Lisää mahdolliset lisäkommentit ja liitteet neuvontapyyntöösi. Saat viestin sähköpostiisi, kun viranomainen vastaa neuvontapyyntöösi.